انواع سنگ نمای ساختمان و ویژگی آنها
در بحث نماسازی برای ساختمانها، انواع سنگ نما در میان پرطرفدارترین گزینهها قرار میگیرند. با توجه به اینکه ایجاد تزئینات بیرونی در ساختمان سازی از اهمیت بسیاری برخوردار است، سنگهای نما در رنگها، جنسها و طرحهای مختلفی عرضه میشوند. در انتخاب این سنگ نماها، برخی خصوصیات و مولفهها مطرح میشوند که میتوانند روی زیبایی بنا تاثیر متفاوتی داشته باشند. با توجه به همین مسئله، در ادامه این بحث به ارائه توضیحاتی در رابطه با انواع سنگ نما و خصوصیات آن پرداخته شده است.
انواع سنگ نما از نظر سبک
در رابطه با نحوه نما سازی ساختمان یا به عبارتی ایجاد سبکهای مختلف، میتوان از سنگ نما در مدلها و نوعهای متفاوت بهره گرفت. نماسازی ساختمان عموما در انواع سبکهای کلاسیک و یا مدرن صورت میگیرد که هر کدام میتوانند ظاهر متفاوتی به ساختمانها ببخشند.
سنگ نما کلاسیک (نما رومی)
قطعا در میان سبکهای مختلف نما سازی ساختمان، سبک کلاسیک در میان محبوبترین و پرطرفدارترینها قرار داد. علت این موضوع، ایجاد معماری زیبا و جلوهگر با استفاده از نماهای کلاسیک است. بیشتر ساختمانهایی که دارای طبقات محدود هستند و عرض بنای آنها زیاد است، با استفاده از سبک رومی نماسازی میشوند.
ماهیت سبک رومی، با توجه به جزئیات و مولفههای معماری رومی و یونانی حاصل شده است. به طوری که خصوصیات طاق، ستون و حتی در برخی موارد شکلهای گنبدی را میتوان در طراحی نمای بنا مشاهده کرد.
سبک نمای کلاسیک یا همان رومی، نیاز به سنگهای خاص و کرمی رنگ دارد. بنابراین سنگهایی که عموما برای نما سازی سبک رومی مورد استفاده قرار میگیرند، از انواع تراورتن هستند.
سنگ نما مدرن
نوع دیگری که برای نماسازی طرفداران بسیاری دارد، سبک مدرن است که در مقایسه با نمای رومی، به مراتب کمتر قابل مشاهده در انظار است. نمای مدرن با ایجاد طرحهای خاص و متفاوت معماری حاصل میشود و بیشتر دارای فرمهای ساده و مینیمال است.
در نتیجه خبری از پرداختن به جزئیات و مولفههای خاص نیست. با این توصیف میتوان دریافت که ظرافت کار بیشتر میشود. در رابطه با این سبک نماسازی هم مانند سبک کلاسیک، جنس و رنگ خاصی از سنگ نما مطرح میشود. همچنین لازم به ذکر است که در طراحی نمای این ساختمانها، عموما از شیشه استفاده میشود. در نتیجه کمترین جزئیات وارد نماسازی میشود.
سنگ نما ساده
سنگ نما ساده اصولا طراحی خاصی ندارد و بیشتر برای ساختمانهای یک طبقه و دو طبقه که بدنبال نمای ساده و کم هزینه هستند است. البته نمای ساده اکثرا تلفیق با آجر نما میشود و بیشتر ساختمانها به این سبک سنگ نما میشوند.
انواع سنگ نما از نظر جنس
سنگهایی که برای نماسازی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند، دارای انواع رنگها، جنسها و طرحها هستند که سبب تمایز آنها از یکدیگر میشوند و به لحاظ کاربرد، میتوانند متفاوت باشند. بنابراین، لازم است ابتدا سبک نمای ساختمان را انتخاب کنید تا سپس بتوانید از انواع سنگ نمای مناسب استفاده کنید.
سنگ نمای تراورتن
یکی از آشناترین سنگهایی که برای نما سازی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد، سنگ تراورتن است. این سنگ بیشتر با رنگ کرم شناخته میشود و به دلیل همین رنگ کرم و طرح ساده روی خود، میتوانند برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد؛ اما لازم به ذکر است که سنگهای تراورتن میتوانند تنوع رنگی بالایی داشته باشند.
از جمله خصوصیاتی که میتوان برای سنگهای تراورتن مطرح نمود، مقاومت بالای این نوع از انواع سنگ نما در برابر عوامل محیطی چون سرما، گرما و اشعه خورشید است. همچنین سنگهای تراورتن به عنوان عایقهای صوتی و حرارتی هم عمل میکنند.
سنگ نمای لایمستون
سنگ لایمستون به عنوان یک سنگ آهکی رسوبی است که وزن پایینی در مقایسه با انواع سنگهای ساختمانی دارد و در کاربرد نماسازی مورد استفاده قرار میگیرد. این سنگ در رنگ سفید برای نماهای مدرن میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
از مهمترین دلایلی که سبب انتخاب سنگ لایمستون میشود، سطح صاف و یکدست آن است؛ اما متاسفانه به دلیل جنسی که دارد، از مقاومت پایینی برخوردار بوده و نیز آب را به خود جذب میکند. به همین دلیل برای نماهای خارجی ساختمان اصلا مناسب نیست و بهتر است در تزئینات داخلی ساختمان مورد استفاده قرار بگیرد.
سنگ نمای مرمریت
قطعا در میان سنگهای نمای ساختمان، سنگ مرمریت میتواند جذابیت بالایی را برای نمای داخلی ساختمان ایجاد کند. سنگهای مرمریت تنوع بالایی دارند و در برابر سایش مقاوم هستند. با توجه به اینکه این دسته از انواع سنگ نما هم میتوانند آب را جذب کنند، برای نماهای داخلی سازهها مناسبتر میباشند. در غیر این صورت اگر میخواهید برای نمای خارجی بنا از سنگ مرمریت استفاده کنید، بهتر است از انواع لاشتر، تیشهای، بادبر و یا آنتیک بهره بگیرید.
از آنجایی که سنگ مرمریت برای نماسازی میتواند جذابیت بنا را دو چندتان کند، اغلب از سنگ مرمریت لاشتر بهره گرفته میشود؛ اما با این وجود به سبب عواملی چون مقاوم کم در برابر سرما، تغییر رنگ پس از قرار گرفتن زیر آفتاب و مواردی از این دست، بهتر است در نماهای داخلی مورد استفاده قرار بگیرند. در عکس پایین نمونهای از سنگ مرمریت را مشاهده میکنید که در نمای خارجی ساختمان استفاده و بخاطر مقاوم نبود در برابر سرما و نور خورشید آسیب دیده است.
سنگ نمای گرانیت
در میان انواع سنگ نما، سنگ گرانیت به عنوان پرکاربردترین نوع شناخته میشود که در اغلب بخشهای داخلی ساختمان کاربرد دارد. این کاربرد میتواند به منظور نما سازی و یا ایجاد دکوراسیون باشد. در رابطه با سنگ گرانیت، به دلیل وزن بالا و چسبندگی پایین، بهتر است در نمای بیرونی ساختمان به کار گرفته نشود. سنگهای گرانیت هم انواع مختلفی دارند و از استحکام بالایی برخوردار هستند.
علاوه بر سنگ نماهایی که تا این جا گفته شد، انواع مختلف دیگری از سنگ نماها وجود دارند که میتوانند به سبب تنوع و خصوصیاتی که دارند، برای به کارگیری در بخشهای مختلف سازه مناسب باشند.